Pasin tehtaan kolmikerroksinen tiilirakennus valmistui 1937 Ensi Karjalaisen omistaman Ensi Oy:n kenkätehtaaksi.

Talvisodan aikana Kone ja Terä Oy valmisti rakennuksessa ammuksia.

Ensin kenkätehtaan edeltäjä Orivedellä oli kenkätehdas Pekka Karjalainen ja pojat, joka sekin toimi asemanseudulla. Pekka Karjalaisen tehdas kuitenkin paloi 1947, jonka jälkeen tehtaan työntekijät siirtyivät paljolti Ensin kenkätehtaan palvelukseen.

Tehdasta laajennettiin 1950-luvulla ja enimmillään työntekijöitä oli yli sata. Ylimmässä kerroksessa työskentelivät mallimestarit. Siellä olivat myös leikkaamo ja neulomo. Keskikerroksessa oli pinkomo ja pohjaamo pohjanleikkuu. Viimeistely ja tarkastus tehtiin alakerrassa, jossa kengät myös pakattiin.

Puukorot teetettiin Silenin korkoverstaalla, joka 1960-luvulla muutti kirkonkylältä Vehkalahden koulun piharakennukseen. Aluksi korot veistettiin koivupölleistä puukolla.

Kenkätehtaat koneellistuivat 1950-1960-luvuilla ja käsityö jäi vähemmälle. Koneita suunniteltiin myös itse. Pohjia ja korkoja alettiin tehdä muoviyhdisteistä.

Kenkäteollisuus kasvoi 1960-luvulle saakka, mutta seuraavalla vuosikymmenellä tuontikengillä oli jo merkittäväkin markkinaosuus. Kenkäteollisuus ajautui suuriin vaikeuksiin 1980-luvulla kun Venäjän vienti hiipui ja samaan aikaan tuontikengät valtasivat markkinoita yhä enemmän.

Ensi Oy:n toiminnan loppumisen jälkeen rakennuksessa on ollut vaihtelevaa toimintaa.